Waarom 60 dagen Sapvasten?

Goede vraag!

Al mijn hele leven ben ik gefascineerd geweest van gezonde voeding en de invloed dit het uitoefent op ons lichaam. Diep binnen in mij wist ik dat wat ik at invloed had op mijn gezondheid.

Je bent jong en je wilt wat?

Tja, als kind dat is opgegroeid in Italië en zoon van 2 ouders die allebei gek op lekker eten waren was het voor mij vanzelfsprekend om dezelfde weg in te slaan. Het eten is immers in Italië HET belangrijkste wat er is en daar wordt iedere dag reikhalzend naar uitgekeken. Ik leerde al vroeg vertrouwd te raken met seizoensgebonden groenten uit mijn omgeving (Gardameer). Veel pasta, pizza, kaas & melk was dagelijkse kost.

En toen…..

remco-borsato-change

De grens van de 30 jaar.

Ik woonde inmiddels in Nederland en realiseerde mij ineens dat alles wat ik at opeens aan mij ging kleven, juist op het moment dat ik MINDER ging eten kwam ik steeds meer aan?!

Totdat…..

42 jaar en pijn in mijn gewrichten…

Dat kon toch niet de bedoeling zijn? Iedere ochtend strompelend met stijve voeten m’n bed uit, dat had ik mij anders voorgesteld eerlijk gezegd….

Genoeg is genoeg!

Juni dit jaar was voor mij de maat vol en begon te zoeken naar een oplossing voor de pijn aan mijn voeten. Overal las ik hetzelfde, pijn aan de gewrichten door ontstekingen veroorzaakt door overgewicht. Als dat nog niet genoeg was, las ik verder ook dat Diabetes type 2 vaak een gevolg kan gaan worden op ontstekingen van dit type.

Ik ben gaan lezen, en lezen, en lezen, en kwam bij toeval uit op een PDF genaamd “Spoedcursus Voeding en Gezondheid” van Ron Fonteine (oprichter Leefbewust.com en Kijkbewust.com). Dit was een oprecht vanuit het hart geschreven mini cursus zonder “blabla”. Hetgeen ik las vond ik logisch klinken en veel herkende ik terug uit hetgeen ik eerder al had gelezen.

Vanaf dat moment ben ik mijn eetpatroon gaan aanpassen en mij verder gaan verdiepen totdat….

ik FoodMatters.TV tegen kwam…

Op deze website kwam ik een aantal documentaires tegen die mij zeer hebben gemotiveerd om mijn eetpatroon voor eens en voor altijd te gaan veranderen. Na het zien van “Foodmatters” en “Hungry for change” ben ik de documentaires “May I be Frank” en “Fat, Sick & Nearly Dead” gaan kijken. Mocht je zelf je eetpatroon en je gezondheid onder de loep willen nemen, raad ik je aan om deze 4 documentaires te gaan kijken. (reageer dan even onderaan deze pagina na afloop wat je er van vond!)

De documentaire ”Fat, Sick & Nearly Dead” van Joe Cross heeft mij de inspiratie gegeven om 60 dagen te gaan sapvasten! Omdat het in Nederland nog nooit ECHT is gedocumenteerd, zag ik voor mij een kans om dit zelf te doen en een ervaring rijker te worden.

Wat ik verwacht van deze 60 dagen sapvast?

Behalve het nodige verlies van overtollig gewicht wat ik de loop der jaren heb opgebouwd, zie ik vooral uit naar de mentale alertheid/helderheid en hogere energie peil. Alle mensen die ik heb gevolgd hebben dit ervaren en kunnen dit ook bevestigen.

Wat ik ga eten na de 60 dagen?

Een of meerdere maaltijden vervangen door vers sap van groente & fruit, geen kant & klaar maaltijden meer eten, volkoren in plaats van geraffineerde Koolhydraten. Een balans vinden tussen 80% rauw en 20% gekookt voedsel.

Wat ik ga doen na de 60 dagen?

Mijn streven is één of meerdere maaltijden te vervangen door vers sap van groente & fruit, geen kant & klaar maaltijden meer eten, volkoren in plaats van geraffineerde Koolhydraten. Een balans vinden tussen 80% rauw en 20% gekookt voedsel.